ISTORIC

Clubul Sportiv Universitar Politehnica Timișoara a fost înfiinţat în anul 1921, fiind un centru de veche tradiţie a sportului românesc.

Susținătorul ideii unui Club sportiv universitar Politehnica Timișoara a fost profesorul Traian Lalescu, ctitor al Școlii Politehnica, numit prin Decret Regal, Ferdinand I.

În 1921 se înființează secțiile de fotbal, scrimă, atletism și sportul studențesc pentru toți: șah, înot, canotaj, gimnastică, rugby, caiac-canoe, baschet. În 1947 se înființează echipa de handbal masculin.

Iniţial, clubul a purtat denumirea de Clubul Universitatea Timişoara.

În perioada 1985-1986 a făcut parte din structura Centrului universitar Timişoara, care a reunit toate echipele sportive, precum Politehnica Timişoara, UVT, Clubul Sportiv Studențesc Medicină, Club sportiv Agronomie, cu scopul de a organiza şi de a administra activităţi sportive, cu consecinţa directă de dezvoltare a sportului de performanţă la nivelul municipiului Timişoara.

Performanţele au început să apară, Timişoara devenind oraşul care adus Cupa României graţie demersurilor făcute de către echipa de handbal în 1986, prin echipa Clubului nostru.

Clubul sportiv a obţinut medalii la Campionate naţionale, jocuri sportive de baschet, handbal; probe individuale de scrimă, pentatlon, judo, atletism, canotaj. Medalii la Cupa Europei, Cupa României (1986), JO (1996 Atlanta), participări la Campionate mondiale, titlul de campion de juniori al Europei 2017.

Menţionăm că în acest an 2019, echipa timișoreană de floretă a primit încă o confirmare a valorii sale, Clubul sportiv universitar Politehnica Timișoara, a câștigat Campionatul Național de tineret.

Pe plan individual, Clubul s-a remarcat prin sportivul Benjamin Bodo, Campion al României, Campionatul Național de Tineret 2019 – floretă masculin, individual. Pe plan european, în concursul masculin de floretă, la Campionatul European de tineret (U23) Bulgaria, România a înscris doi sportivi, cea mai bună clasare izbutind Benjamnin Bodo, locul 27, cât şi Ana Boldor, de la Clubul Sportiv Politehnica Timișoara, prefaţând concursul european feminin de floretă, pe locul 23.

Clubul a organizat o serie de competiții, inclusiv Campionatul naţional de fond canotaj, împreună cu paternerii din canotaj.

Repere importante din istoria clubului

Aurora Pleșca, născută Darko, legitimată la Poli– a obținut Medalia de Argint la Olimpiada de la Los Angeles, echipaj 8 rame cu cârmaci.

Clubul sportiv preia denumirea de Clubul sportiv universitar Politehnica Timişoara, dobândind personalitate juridică.

Echipa de handbal a Clubului cucereşte primul titlu naţional.

La Jocurile Olimpice din Atlanta, la canotaj, Clubul Sportiv Universitar Politehnica Timișoara  a dat primul campion legitimat la un club din județul Timiș, titlul obţinut de sportiva Camelia Macoveciuc.

Competiții organizate de Club

Cupa Mondială de scrimă

Caravana scrimei

Cupa României scrimă

Campionatul Naţional de tineret scrimă

Conducerea clubului

Sportivi ai clubului

Guneş Roland, Alexandru Folker, Dedu Alexandru, Camelia Macoveciuc, Manolache Gabriel, Alexandru Buligan, Mariana Chirilă (Stănescu), Mariana Simeanu, Luciean Vasilache, Aurel Niculescu, Vasile Motolca, Costel Ene, Ramona Popovici, Razmond Guyaş, Iulian Teacă, Teofil Moisuc, Cătălin Tiță, Benjamin Bodo, Petra Magyar, Isabelle Stan, Ana Boldor, Laura Vîrga, Teodora Sîrbu, Lazin Alexandra, Cereş Anastasia, Yasmina Tămăşilă etc.

103

Ani de activitate

80

Sportivi

300

Participări la competiții